Joulukuun 6. on tietenkin Suomen itsenäisyyspäivä. Kiinassa päivä oli tavallinen työpäivä. Suomalaiset juhlistivatkin itsenäisyyspäivää seuraavana lauantaina kokoontumalla yli 300 ihmisen joukolla Shanghain Kansanpuistossa olevaan Nykytaiteen museon tiloihin. Museossa oli juuri edellisenä päivänä päättynyt Marimekon ja suomalaisen muotoilun näyttely. Niinpä itsenäisyyspäivää juhlittiin hyvin suomalaisissa "maisemissa" eli lähinnä Marimekon kankaiden ja vaatteiden keskellä.

Shanghain lauantai näytti olevan oikein kansainvaelluksen päivä. Ilma oli otollinen kuljeskelulle Shanghain keskustassa ja Nanking- kävelykadulla. Väkeä oli paljon.


                                                                


Kävelymatkan päähän juhlapaikasta J oli varannut meille majapaikan Pacific Hotelliin.

                                                                                       


Itsenäisyyspäivän juhlan aluksi käteltiin Suomen pääkonsuli, Shanghain suomalaiset ry:n puheenjohtaja ja Finnish Business Council Shanghai puheenjohtaja, saatiin maljat, Suomen lippu saapui, ed.m:t henkilöt toivat tervehdyksensä juhlaan, kohotettiin malja itsenäiselle Suomelle, laulettiin Maammelaulu ja Suomen lippu poistui. Sitten ruvettiin syömään ja juomaan ja orkesteri, 5 Suomesta tuotettua miestä, Los Bibbalos (!!?!?), soitti.  Keskustelua ja koko ajan seisottiin.




                                                               

                                                              

                                                                               

                                                                 

                                                                                  


Varpaani rakoilla uusissa muovikengissä (hankittu hätäpäissä Shanghaista) taapersin kavaljeerin käsipuolessa majapaikkaan. 1900-luvun alun hotellirakennuksessa oli huoneessakin sadan vuoden takaista tunnelmaa.



                                                                   


Pian, pian lentokoneen nokka suuntaa Siperiaan ja siitä eteenpäin koti-Suomeen. Rauhaisaa Joulun aikaa, virkistystä ja Valoa!