Ohjelma on vaihtanut blogien päivämääriä ihan oma-alotteisesti.  Peking-oopperan  harjoituskuvaus on siksi siirtynyt listassa ensimmäiseksi. "100 % silkkiä?" on näköjään sen jälkeen.

Aurinko paistaa ohuehkon utuverhon takaa ja jopa lämmittää. Öisin on alle 10 C:a ja ehkä jopa lähelle nollaa. Kylmyys on asettunut taloksi. Kotona se ei häiritse. Villasukat ja muuta vaatetta päälle ja lämmintä on. Lämmitystä voi myös säädellä sopivaksi. Työpaikoilla on eri asia, sillä niissä ei juuri lämmitetä ja jos työ on istumista, kylmyys tunkee päivän mittaan luihin ja ytimiin. Ulkotakki on tietenkin päällä työpaikalla koko päivän, mutta se ei riitä.

Kaikkein hassuinta on, että ravintoloissa, takseissa ja muissa yleisissä tiloissa on joko aina tai yleensä ikkunat auki, vaikka ulkona on kylmä. Se on ihan käsittämätöntä. Syy on kuulema se, että kiinalaiset pelkäävät kuivaa ilmaa. Takseissa on tietenkin tuuletus- ja lämmityslaitteet. Niiden käyttäminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää, sillä joko ne kuluttavat liikaa akkua tai jotain tai - ihme kyllä - niitä ei osata käyttää.  Taksikuski voi hirmu tuulessa paljaspäin valittaen ynistä ja hieroa niskaansa. En ymmärrä näitä ihmisiä.

Taksissa voi tietenkin pyytää laittamaan ikkunat kiinni. Jos matka ei ole kovin pitkä, mielummin vetää takin hupun päähän ja narut tiukalle ja odottaa perille pääsyä, sillä aina ei viitsi ruveta "neuvomaan".

Tänä vuonna kylmä on tullut tavallista aikaisemmin. Suomesta lähtiessä varauduimme pärjäilemään joululomaan asti Suomen syysvaatteilla. Sieltä täältä on voinut ostaa lämmikettä. Talvikengät, siis riittävän suuret, hoksasin läheisen kauppakeskuksen lauantaimarkkinoilta ja heti nappasin ne mukaani. Kiinalaisnainen on ihan mahdottoman suurijalkainen, jos kengännumero on 39. No, me muualta tulleet sitten neuvomme toisillemme, mistä saa vielä ihan normaaleja kenkiä eli yli 40-numeroisia.

Talvitakkiräätälillä on kiirettä. Kolme viikkoa sanoivat viipyvän ennenkuin saan takkini, jonka kävin toissa päivänä tilaamassa. Onneksi sain siirrettyä valmistumista vähän aiemmaksi, jotta saan takin mukaani Suomeen. Sinne mihin sen oli tarkoitus valmistua, takki ei ehdi.

Ensi viikon lauantaina 8.12. suomalaiset juhlivat itsenäisyyspäivää Shanghaissa keskustan taidemuseon yläkerrassa olevissa tiloissa. Sinne olisi tarkoitus mennä osallistumaan Shanghain "linnanjuhliin".

Näihin kuulumisiin smiley