Jos suinkin voin välttää, en mene enää ennen joulua yhteen Suzhoun kauppakeskuksista. Suomessa sentään soitetaan kaupoissa useampia eri joululauluja, vaikka syksyllä ihan liian aikaisin jo aloitetaankin. Mainitussa InCityssä sama muutaman laulun kokoelma pyörii jatkuvasta aina vaan alusta. Kiinalaisethan tuntevat kidutuskeinot:). Voi myyjäparkoja!

Sama kauppakeskus on myös muulla tavalla kunnostautunut jouluaiheessa. Tuskin monikaan täällä tietää, minkä takia joulua oikeastaan vietetään. Kiinassa tuodaan ulkomaailmasta kaikki se, mikä voisi lisätä kaupankäyntiä. Ihan sama, menevätkö vellit ja puurot sekaisin siinä markkinahuumassa, kunhan saadaan vaan lisää myyntiä aikaiseksi. InCityn sisääntulot näyttävät tältä:


                   


"Joulun" aihe on merirosvot ja -laivat. Yksi laiva  on sijoitettu kauppakeskuksen suurelle keskusaukiolle. Siellä lapset voivat käydä tutustumassa "jouluun". Sisääntulorakennelmassa on myös muuta lähempää näkyvää tekstiä kuin hauskan joulun toivotukset. Pääsisäänkäynnissä sana on oikein päin, sivuovella peilikuvanaan. Sana on hell eli suomeksi helvetti. Oikein pahaa teki, kun näin sen ensimmäisen kerran.

Voi olla, ettei rakennelman suunnittelija edes tiedä - tai sitten tietää - mitä hell tarkoittaa. Hyvin usein kiinalaisten suosituissa teksteillä koristelluissa t-paidoissa on englanniksi jotain ihan käsittämätöntä. Vaikkei englannintaitoni ole kummoinen, sen verran tajuan, ettei paitojen teksteissä usein ole päätä eikä häntää. Samaa sorttia ovat joskus kauppojen ja tuotteiden nimet  jne. jne. Englanninkieli on kai vaan niin hienoa ja edistyksellistä, että sitä pitää laittaa, vaikkei ajatus ihan osuisikaan kohdalleen.

Tässä on tämä laiva.

                                    


InCityn pihalla ihastelimme suurta joulukuusta, joka oli valaistu valoketjuilla ylhäältä alas asti.  Mutta tuota, tuota... Toisella puolella kuusta olikin lähes kuusen korkuinen pullon kuva. Tänään kävin ottamassa selvää, mistä oikein on kyse. Heineken-olutpullohan se siinä loisti. Ja "Heineken" tähtenä kuusen latvassa!!


                                   


                                    


Luemme internetistä ulkomaalaisille tarkoitettuja tiedotteita. Niiden mukaan jouluksi on järjestetty englanninkielisiä messuja Suzhoussa ainakin yhteen kirkkoon ja aiemmin esittelemässäni kirkossa varmasti on myös joulujuhlia ja messuja.  InCityn "joulu" ei ole koko Kiinan joulu.

Suomalaisilla oli jo yhdet joulujuhlat. Niistä ei voi todeta muuta kuin että joulua ei näkynyt muuten kuin joulupukin muodossa. Arja Koriseva ja Vesa-Matti Loiri taustalauloivat joululauluja. Me emme laulaneet. Ensi maanantaina toivottavasti joulutunnelmaa on vähän enemmän, kun kokoonnumme Suzhoun Kauneimpiin joululauluihin. Ehkä siellä tulee esille myös Joulun varsinainen sisältö smiley