Upouusi ilmanpuhdistin hurajaa tuossa olohuoneen keskellä. Muut läksivät kauemmas kaupoille hankkimaan vierailulla olevalle A:lle Juuri Niitä lenkkareita. Säätilaa voisi kuvata jokseenkin lämpimähköksi +11 C:ssa. Aurinko yrittää paistaa läpi kaiken kattavan saastesumun. Olikohan ulos ihan välttämätöntä mennä, kun näyttääkin tältä:


IMG_3377b-normal.jpg


AQI (Air Quality Index) osoittaa Suzhoun ilman olevan tällä hetkellä tasolla 229 eli erittäin epäterveellistä. Ehkä se ajatus on, että kun me olemme täällä vain kuitenkin rajallisen ajan, niin olkoot lukemat omassa liemessään. J:n yritys kuten monet muutkin ulkolaiset yritykset kustantavat kotiin ilmanpuhdistimen, joten olemme paremmassa turvassa sisällä ja varmasti paremmassa turvassa kuin useimmat kiinalaiset. Mutta aika hurjalta tuntuu eikä koti-Suomen ikävää tarvitse kaivella kovin kaukaa.

Ilmanlaatua kuvaavaa indeksiä, joka päivittyy 10 min:n välein, on alettu julkaista virallisesti vasta tämän vuoden alusta. Sitähän ei tietenkään kerrota yleisesti, kuinka laajasti ja millä tavoin kiinalaiset ovat reagoineet tähän uudistukseen. Joka tapauksessa kansalaiset ovat vaatineet keskusjohtoa ryhtymään toimenpiteisiin huonon ilmanlaadun korjaamiseksi. No, ihan äkkiä muutosta ei tapahdu. Toisaalta kun Kiinassa keskusjohto päättää jotakin tapahtuvaksi, niin sehän tapahtuu. Että toivottavasti alkavat päätellä pian.

Päivänä muutamana mobilisoitiin joukot toisen uhkan kimppuun. Sen hoitaminen olikin helppoa, kun saattoi selvitä lapiopelillä. Kyseessä oli lumi. M:n koululta tuli viesti, että tänään ei tarvitse tulla kouluun, kun liikenteessä on vaarallista. Onhan se, jos lumi on maassa ja linja-autoissa ei ole kuin kesärenkaat. Suomessakin bussit ajavat kesärenkailla kai, mutta kuskit ovat tottuneita talvikeleihin toisin kuin täkäläiset. Lasten harmiksi (?) lumi suli melkein kokonaan pois jos seuraavaan aamuun mennessä.

Myöhemmin vielä saimme koulun nettisivuilla selityksen yleensä  turvallisuuskäytännöistä koululaisille vaarallisissa tai epäterveellisissä tilanteissa. Kuulema on määritelty myös ilman myrkkyraja, jonka ylityksestä seuraa kotikoulua.

Kaiken tämän keskellä vietetään huomenna kiinalaisen uuden vuoden juhlinnan päätöstä. Suzhoussa kokoonnutaan alkuperäiseen juhlaan vanhaan kaupunkiin jonkun portin luokse. Meille lähempänä on vajaan kilometrin päässä olevalla Moon Harbour-alueella olevat juhlat, joiden rekvisiittaa on ollut paikalla uudesta vuodesta lähtien.


IMG_3362b-normal.jpg


Juhlat ovat varsinaiselta nimeltään lyhtyjuhlat. Huomenna toivomme näkevämme ilmaan laskettavia paperilyhtyjä, jotka nousevat leijailemaan niiden sisälle sytytettyjen elävien kynttilöiden avulla.


IMG_3364b-normal.jpg


Kansalle leipää ja sirkushuveja, etteivät liikoja kysele puhtaan ympäristön perään. Kuinkahan monta kivihiiltä polttavan energiamyllyn tuntia näidenkin tuhansien ja miljoonien valojen sähkön tuottamiseen tarvitaan? Aika hyvin sopii tähän myös se sanonta, että moni kakku päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä!!

Koko-perhe-ajatus jäikin nyt kokonaan sivuun tässä vuodatuksessa. Jospa sitten seuraavalla kerralla.

Kuulumisiin!