Ikkunat likaantuvat täällä nopeasti eikä lika ole mitään pikkupölyä, vaan riepuun kasaantuvaa mustaa nokea etten sanoisi töhnää. Talon puolesta ikkunat pestään ulkoa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Silloin miehet lähtevät ylimmän kerroksen ikkunoiden tasalta istuen köysilenkissä olevalla laudanpätkällä sankkoineen ja teloineen. Ja etenevät alinta kerrosta kohti roikkuen siinä maan ja taivaan välillä. Jos 31-kerroksisessa talossa kerroksen korkeus on suunnilleen tavanomainen  3 metriä, heput aloittavat jostain yli 90 m:n korkeudesta. Kaikkia ikkunoita ei kuitenkaan pestä vaan vain ne, jotka ovat ulkoseinän myötäisesti. Monet ikkunat ovat syvennyksissä ja parvekkeilla. Ne täytyy tavalla tai toisella siivota itse.

Aloittelin vierashuoneen valmistelua ensimmäistä "vierasta" eli A:aa varten. Ja ikkunan pesustahan se alkoi.


 

Aurinko tuli myös kirkastamaan maisemaa, mutta pesun aikaansaama ero näkyy, vai mitä!?

Siis miten pesin ikkunan ulkopuolelta? Sivuikkunan saa kääntymään ulospäin kohtisuoraan ikkuna-aukkoon. Siitä rakosesta pitkävartisella suti/telayhdistelmällä sompailin suurimmat noet pois.  Ei ihan ilman rantuja onnistunut, mutta olen tyytyväinen tulokseen.

Kauppareissu lähimarkettiin oli seuraavana ohjelmassa.

.  

Näissä paikoissa siivoavat vihreisiin pukeutuneet naishenkilöt. Ala-aulasta edetään eteiseen, josta aukeaa näkymä puutarhaan.



Puutarha on aina suittu, leikattu ja lakaistu.  Ehkäpä on hyvä, että ihmisillä on töitä, mutta ajoteiden lakaiseminen, mikä tapahtuu ainakin sisimmässä osissa asuinalueellamme, tuntuu vähän jo jotenkin liialliselta. Toisaalta en tiedä vielä, kuinka paljon puut ja pensaat pudottavat lehtiään syksyn tullessa. Jos pudottavat ja kun lehtipuita on täällä niin paljon, niin voihan olla hyvä lakaista lehdet pois heti kun tippuvat.

  

Tarkkailen paljon kukkia ja istutuksia, puita. Trooppisen alueen kasvit ovat tietenkin ihan joitain muita kuin koti-Suomessa, mutta niinkuin aiemmin jo olen todennut, tuttujakin on. Tämä keltainen on ihan outo, mutta tuo pensaana täällä käytetty oikealla oleva on jokin, mitä meillä on viherkasvina sisällä. Nimeä en tietenkään muista. Tuossa kuvassa vaaleat täplät ovat liian hämärät. Todellisuudessa kuviot ovat tarkkareunaisia ja ehkä kellertäviä.

              

Kauppapolku.  Asuinalueella olevalle marketille on linnuntietä matkaa 300-400 m, kävellen vähän enemmän.  Nämä vaaleanpunaiset kukkaset olivat pienempiä kuin mitä kuvasta voisi päätellä, mutta söpösiä.



Ja nämä vielä pienempiä.

Kiinassa on kolme juhla-aikaa ylitse muiden. Itsenäisyyspäivän tienoilla 1.10. on viikon loma suurinpiirtein kaikilla. Samoihin aikoihin riippuen siitä milloin täysikuu on, on Mooncake-juhla, joka on viralliselta nimeltään Keskisyksyn juhla. Kuu on silloin vuoden aikana suurimmillaan ja kirkkaimmillaan. Kaupat ovat jo nyt pullollaan sekä massa-mooncake'a että värikkäisiin ja tyylikkäisiin rasioihin yksittäin pakattuja kai lahjoiksi tarkoitettuja mooncake'a.  Tänä vuonna juhlitaan samoihin aikoihin sekä itsenäisyyspäivää että syksyn juhlaa. Vuoden alkupuolella juhlitaan perusteellisesti kiinalaisen Uuden vuoden vastaanottoa noin 10.2. Silloin on myös viikon loma töistä - kaikilla yhtäaikaa. Ja kuulema suurinpiirtein koko Kiinan 1,3 miljardinen kansa lähtee vaeltelemaan sukulaisiin tietyn kaavan mukaan. Hups!

Mutta nyt ollaaan vasta syksyssä ja syksyn juhlissa.




Nämä punaliput myös kauppamatkan varrelta.  Normaalisti kiinanlippuja ei juurikaan näy.



Kuvan otin rapuilta, joita myöten laskeudutaan aukiolle. Aukiolla ja sen lähettyvillä on virastoja ja jotain kerhotiloja ainakin.




Virastoihmisten ja sisätöissä muutenkin olevien yleisin työasu on valkoinen paita ja musta, kapea hame tai miehillä mustat housut. JOS ei sitten ole uniformu, joita piisaa vaikka minkä näköisiä ja värisiä.

 

Nämäkin kukkaistutukset ovat ilmestyneet ihan viime päivinä sulostuttamaan maisemaa. Tapa millä maisemia voidaan täällä muuttaa, on ällistyttävä.  Ensinnäkin yleisten väylien varrella saatetaan monen neliön kukkaistutukset vaihtaa kerralla toiseksi. Se  on muutoksista pienimpiä, mutta voi tapahtua monta kertaa kesäkauden aikana. Kokonainen metsä syntyy täysikasvuisista puista, jotka kuljetetaan paikalle juurimöykkyineen kuorma-autoilla ja nostetaan kuoppiinsa nosturilla.
Kaikki tapahtuu monen ihmisen voimin nopeasti. Yhtäkkiä tien varressa voi olla uusi, iltaisin valaistu valtaisa asetelma pensaita ja erivärisiä kukkia.

Tulee tässä mieleen eräs eurooppalaisen yrityksen palveluksessa oleva suomalainen mies, jonka tapasimme suomalaisten suosimassa Heidi´s-ravintolassa. Hän sanoi hyvin painokkaasti, että me, jotka elämme Suzhoussa, näemme vain kiiltokuva-Kiinan. Mies käy työnsä takia etelämpänä parilla paikkakunnalla ainakin. Niissä elämä on kuulema alkeellista. Muut hänen kommenttinsa näkemästään jääköön. Suzhou on Kiinan oloissa poikkeuksellinen.



Vihdoin kaupalla. Tavalliset tarvikkeet saa tästä lukuunottamatta kahvia, jota ei ole kai ollenkaan tai ei ainakaan sellaista, jota haluaisimme juoda. Saksalaista maitoa juomme, koska täkäläinen tuore maito on ihan erikoisen makuista kauniisti sanottuna. Lihaa saa ja kasviksia, pesuaineita jne.  Leivonnaiset ostetaan naapurileipomosta ja kolmantena rivissä on vielä hedelmä- ja kasviskauppa erikseen. Lähikaupoissa on kuten Suomessa korkeammat hinnat kuin suurissa marketeissa. Erityisesti amerikkalainen suuri marketti Wallmart on suosiossa, meidänkin, mutta kauempana.



Kotiinpäin lähtiessäni huomasin, että kas, siellähän joko maalataan naapurialueen uuden talon seinää tai muuten tutkitaan seinämää lähietäisyydeltä.



Sitten kotiin ohi palmujen, jotka muistuttivat lomaviikon tulevasta matkasta ensin lähelle päiväntasaajaa Singaporeen ja sieltä Malesiaan. Kuulumisiin smiley